Zámek Náchod

02.06.2013 20:22

Zámek Náchod - Kladské pomezí

 

Zámek Náchod naleznete na severovýchodě Čech v Královéhradeckém kraji, oblast Kladské pomezí. O založení v první půlce 13. století se postaral rytíř Hron z rodu Načeradiců, který zde nechal postavit hrad. O neobvyklé přivítání na zámku se vám postarají medvědi Dáša a Ludvík, kteří bydlí ve starém hradním příkopě. Zámek Náchod připravil pro své návštěvníky hned několik okruhů: I. okruh – Piccolominská expozice, II. okruh Salony druhého patra, III. okruh Na dvoře vévodském, IV. Expozice řádů a Malý okruh – věž, sklepy, terasa. Možné jsou i noční prohlídky.


Piccolominská expozice ukazuje historické interiéry z období 17. a 18. století. Obdivovat tady můžete velmi cenné tapiserie, velmi obsáhlou sbírku ovocných, loveckých a květinových zátiší z období baroka, hračkový svět ze 2. poloviny 19. a první poloviny 20. století, kuřácký salon a portréty habsburských panovníků. Prohlídka prvního okruhu zabere 60 minut.


Prohlídka II. okruhu trvá cca 60 minut. Expozice ukazuje místnosti s malovanými trámovými stropy, obrazy podobizen, krajinomalby, zátiší i grafiky. Najdete zde historické oděvy, zbraně, válečnou zbroj nebo rohový salon. Okruh Na dvoře vévodském byl zprovozněn teprve v roce 2007 a tématicky je spjatý s dobou majitele Petra Birona a jeho dcery Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Spatřit můžete celkem devět místností. Na třetí okruh si vyhraďte 45 minut.V blízkosti Náchodského zámku se nachází zajímavá místa k návštěvě jako Orlické hory, malebný kraj vyhledávaný pro výborné možnosti aktivního vyžití, ale také pro velkou koncentraci kulturních památek a lidové architektury. Na druhou stranu od Náchoda se můžete vydat do na Broumovsko se svojí  nejznámější částí Adršpašské skály. Kousek dál od Náchoda a navštivte perlu české renesance nad údolím Zlatého potoka – Zámek Opočno. Zdejší zámek se chlubí významnými díly od českých, holandských a italských malířů v pěkné obrazárně. Rovněž je k vidění nejrozsáhlejší sbírka zbraní v naší republice. O pořádný kus romantiky vás obohatí Babiččino údolí, hlavně za pěkného počasí si tady užijete krásné procházky a zavzpomínáte na slavnou babičku od Boženy Němcové.

 

Fotogalerie: Zámek Náchod

Tato fotogalerie je prázdná.